E lege – Institutiile din Romania vor colecta selectiv deseurile

Masura civilizatiei unui popor o face modul cum se debaraseaza de propriul gunoi. Uite ca a venit si randul Romaniei (cam tarziu) sa treaca la colectare selectiva. Momentan, este doar la nivelul unui proiect care a trecut prin ambele Camere ale Parlamentului (deputatii l-au adoptat miercuri) si va merge la Presedintie spre promulgare. Dupa publicarea in Monitorul Oficial, sa speram ca va fi si aplicat.

Propunerea apartine fostului ministru al Mediului, Sulfina Barbu, si prin ea se instituie obligativitatea colectarii selective a deseurilor in institutiile publice. Oricum, el nu face decat sa alinieze tara noastra la normele UE, iar reprezentantii grupurilor parlamentare s-au pronuntat in favoarea proiectului. Organizarea si operationalizarea sistemului de colectare selectiva in institutiile publice se realizeaza direct, de catre reprezentantii institutiilor publice sau prin delegarea acestei responsabilitati catre terti, respectiv societati comerciale si/sau organizatii non-guvernamentale non-profit. Fiecare institutie publica este obligata sa finanteze din fonduri proprii sistemul de colectare selectiva a deseurilor provenite din desfasurarea propriei activitati, in termen de 90 de zile de la intrarea in vigoare a legii. Nerespectarea legii atrage dupa sine sanctiuni constand in amenzi ce pot ajunge la 10.000 lei. „Colectarea selectiva a deseurilor in Romania este inca la un nivel foarte scazut si se bazeaza in principal pe voluntariat. Cum pentru 2020 avem tinte fixate pentru reutilizare si reciclare de 50% din masa totala de deseuri, singura solutie ramane obligativitatea colectarii selective. Legea privind colectarea selectiva va obliga functionarii din institutiile publice sa colecteze selectiv hartia, plasticul, sticla si aluminiul pentru a fi revalorificate. Este un pas inainte in asumarea unui comportament responsabil fata de resursele naturale”, a argumentat Sulfina Barbu depunerea proiectului.

P.S. Am stat putin in cumpana daca sa pun acest articol pe blog pentru ca nu are legatura directa cu ingrijirea bebelusilor. Mi-am dat seama apoi ca vreau sa scriu si articole referitoare strict la ecologie, pentru ca grija fata de mediu ii va afecta direct pe copiii nostri.

Reclame

1 Response so far »

  1. 1

    skeptikus said,

    amenzi acordate de catre cine? statul nu se va amenda singur. ar fi fost mai bine sa inceapa cu amenajarea gropilor de gunoi ecologice in mediul rural. singurul ministru care aplica masuri promediu este Borbely.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: