Pilda chinezeasca despre cum se transmite prin lapte supararea mamei

O pilda chinezeasca spune ca intr-o zi, o tanara femeie, mama a unui bebelus, s-a maniat foarte tare. Furioasa fiind, ea si-a luat copilul in brate si l-a hranit la san. A doua zi femeia si-a gasit copilul mort. Furia excesiva ii transformase structura laptelui, astfel ca acesta in loc sa fie hrana a devenit otrava pentru bebelus. Aceasta este mai mult decat o pilda chinezeasca, este chiar o pilda Qigong*.

Desigur, pentru cultura occidentala aceasta pilda nu este altceva decat o poveste. O mama occidentala va putea accepta faptul ca o emotie negativa i-ar putea afecta oarecum copilul, insa nu va accepta ideea ca o emotie negativa puternica poate schimba structura laptelui, otravind bebelusul hranit cu acel lapte.  Spre deosebire de initiatul in medicina traditionala chineza, medicul occidental nu ar accepta nici el o astfel de explicatie pentru moartea unui bebelus, insa ar fi de acord ca starea emotionala negativa a femeii ar putea induce copilului o stare de nervozitate sau agitatie.

Cred ca esential de inteles din aceasta pilda este  faptul ca nu doar alimentatia mamei care alapteaza, ci si starea emotionala a mamei pot determina modificari ale calitatii si cantitatii laptelui. In plus, intre starea emotionala  a mamei si cea a copilului este o legatura stransa si directa. Chiar daca o astfel de legatura vi se pare prea subtila pentru a fi reala, merita totusi sa incercati sa nu alaptati niciodata atunci cand sunteti suparata, furioasa sau ingrijorata. Chiar daca copilului ii este foarte foame, dati-va ragazul sa va linistiti  inainte de a-l lua in brate pentru alaptare.  Ar fi ideal ca aceste stari sa le evitati nu doar in momentul alaptarii, nu doar in timpul perioadei de sarcina. Dar asta este o cu totul alta poveste.

Ascultand aceasta pilda (povestita de maestrul de Qigong Lin Kai Ting), m-am intrebat care este totusi cauza mortii subite a bebelusilor. O moarte pe care in general medicina occidentala nu o poate explica cu certitudine, ci doar o asociaza cu o serie de factori de risc. In ce masura, oare, stare de sanatate si spirit a mamei poate conduce pana intr-acolo incat sa provoace moartea subita a sugarului? Pare greu credibil, insa privind lucrurile din perspectiva medicinii traditionale chineze nu pare total neverosimil. Este o directie pe care mi-am propus sa o investigez.

*Cu o vechime de circa 7000 de ani si avand originile in China, Qigong-ul este arta mentinerii  si intaririi starii de sanatate, o metoda de „conservare” si prelungire a vietii, de intarire a corpului fizic si de dezvoltare a intelepciunii, ce inglobeaza antrenamentul fizic, filozofia antica si intreaga traditie a culturii chineze.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: