Ce facem cand copilul se ineaca cu mancare sau cu mici obiecte bagate in gura

Am primit astazi de la o prietena un mail cu descrierea manevrei Heimlich si cu recomandarea de a o da mai departe, in ideea ca intr-o zi cuiva i-ar putea fi de folos si o viata ar putea fi salvata. Cred ca noi, cele care avem copii la varsta la care baga tot in gura, trebuie sa stim cum sa procedam daca copilul inghite si se ineaca cu ceva, asa ca m-am gandit sa postez pe blog un extras cu informatiile esentiale privind manevra si poze relevante.

Pentru cine nu stie, manevra Heimlich se aplica in cazul o persoana se ineaca cu mancare sau diverse obiecte mici si risca sa se sufoce.  Peste 100.000 de oameni mor anual sufocati din cauza alimentelor sau a altor corpuri straine inghitite accidental si ajunse in trahee. Interventia rapida si executia manevrei este vitala pentru ca in cazul sufocarii, daca respiratia nu este reluata dupa doua minute, incep procese de distrugere ireversibila a creierului si moartea este iminenta.

Manevra Heimlich la sugari (copii mai mici de 1 an)
Se aseaza copilul cu fata in jos pe antebrat, astfel incat capul acestuia sa vina mai jos ca pieptul (toracele). Se sustine capul copilului cu mana. Nu trebuie sa se acopere gura copilului sau sa se rasuceasca gatul acestuia. Pentru a scoate obiectul se bate cu mana spatele acestuia de 4 ori, intre cei doi omoplati (scapule).


Daca nu se pot elibera caile aeriene, se sustine capul si se intoarce copilul pe coapsa, cu fata in sus si cu capul spre podea (in jos). Se aplica 2 sau 3 degete pe partea inferioara a sternului si se apasa de 5 ori de jos in sus.

Se cauta obiectul in cavitatea bucala a copilului. Daca acesta se vede trebuie scos. Se pot face doua respiratii gura la gura.

Daca bataile pe spate si apasarea pe piept nu scot obiectul trebuie chemata ambulanta si inceperea manevrelor de resuscitare respiratorie. Se continua bataile pe spate, apasarile pe piept si respiratiile gura la gura, pana cand copilul da afara obiectul si incepe sa respire de unul singur sau pana cand soseste ambulanta.

Manevra Heimlich in cazul adultilor si copiilor peste 1 an
Persoana care executa manevra se pozitioneaza in spatele persoanei care se sufoca si isi pune bratele in jurul taliei acesteia. Daca persoana care se sufoca sta in picioare, se pozitioneaza unul dintre picioare intre picioarele victimei pentu a o putea sustine daca aceasta isi pierde cunostinta.
Se pozitioneaza un pumn cu partea cu degetul mare pe abdomenul persoanei deasupra ombilicului, dar mult sub zona sanilor (sub stern).


Se apuca pumnul cu cealalta mana. Se impinge abdomenul rapid in sus, ceea ce poate determina obiectul sa sara afara. In cazul unui copil se impinge cu putere mai mica. Manevra se poate repeta pana cand obiectul iese sau pana cand persoana isi pierde cunostinta.

Manevra Heimlich la persoanele singure

Daca sufocarea apare la o persoana si nu este cine sa o ajute, aceasta isi poate aplica singura o apasare la nivelul abdomenului sau se poate apleca peste spatele unui scaun si sa apese puternic pentru ce obiectul sare afara.

Manevra are succes pentru ca desi respiratia este blocata, o cantitate semnificativa de aer ramane in plamani. In timpul manevrei, compresia asupra diafragmei forteaza plamanii sa scoata din ei aerul rezidual, in acest fel deblocandu-se si caile respiratorii.

Imi doresc si va doresc sa nu fie nevoie de o experimentare a aceste manevre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: