De ce sunt eu vegetariana si copilul meu nu

Multa lume cu care vorbesc se asteapta ca nici copilul meu sa nu manance carne daca eu nu mananc.

Pentru mine a fi vegetarian e mai mult o chestiune de credinta sau o filosofie. Nu cred ca are legatura cu sanatatea. Nu cred ca cineva va putea vreodata sa ma convinga ca un vegetarian/vegan ar trebui sa fie mai sanatos decat un om care mananca si carne, mai ales daca acel vegetarian mananca prost.

Medicii nu recomanda vegetarianismul la copii. Ei au nevoie de mult fier, care exista si alte alimente in afara de carne, insa fierul din alimentele de origine vegetala se asimileaza mai greu. Fierul trivalent din vegetale nu se asimileaza la fel de bine ca cel bivalent din carne din cauza conditiilor chimice din tubul digestiv, sustin unii nutritionisti.

Pe de alta parte, cele mai bune proteine sunt cele din carne, iar copiii ale caror tesuturi trebuie sa se dezvolte au nevoie de proteine mai mult decat adultii.

Dieta vegetariana poate aduce si ea beneficiile ei pentru sanatate – unul dintre ele fiind acela ca se elimina toxinele existente in carne. Poate fi un lucru bun, insa si alte alimente contin toxine sau dezvolta toxine pe parcursul digestiei (inclusiv vegetalele).

Daca ar trebui sa alegem intre toxine sau carente de substante nutritive ce am alege?

O alta problema ridicata este aceea ca “o sa decida el cand o sa fie mare”. De acord, dar mai degraba as crede ca cineva care a mancat carne poate sa renunte la ea, decat ca o persoana care nu a mancat va incepe dintr-o data sa manance.

9 răspunsuri so far »

  1. 1

    Adelle said,

    Depinde ce teorie alegi sa crezi. Sunt multe studii si carti publicate care arata ca vegetarianismul este sanatos pentru copii.
    Proteinele sunt proteine, se formeaza din amino-acizi iar copiii le pot lua la fel ca si adulti dintr-o varietate larga de legume si leguminoase.
    http://michaelbluejay.com/veg/protein.html

    • 2

      Ioana said,

      Discutia e lunga si complicata cu privire la vegetarianism. Nu s-au tras concluziile inca si nici nu cred ca o va face cineva prea curand 🙂
      Daca nu ar fi o filosofie care nu are legatura cu sanatatea in spatele vegetarianismului in cazul meu, cred ca as tinde spre „gasca” celor care au „dieta omului primitiv” – bazata pe carne, nuci, fructe si legume, fara cereale sau cat mai putine cereale si carbohidrati

  2. 3

    Laura Frunza said,

    Mie imi place mult ce si cum ai scris, si sunt 100% de acord cu tine. Si stiu copii care au luat decizia constienta si sustinuta de a fi vegetarieni la 5 sau 6 ani, nu neaparat la 18-20. Si de asemenea imi place ce ai spus ca a fi vegetarian e pentru tine o filozofie. Eu intreb multa lume de ce aleg acest stil de viata pentru ca sunt curioasa de motivatia din spatele acestei decizii, nu pentru ca le chestionez alegerea. Si observ ca cei mai multi se supara ca le pui aceasta intrebare in loc sa raspunda pur si simplu (nu vreau sa omor animalele, nu-mi place carnea, eu consider ca e mai sanatos asa etc) ceea ce ma face sa trag concluzia ca o parte din ei sunt vegetarieni pentru ca e la moda si atat, fara sa stie exact de ce urmeaza aceasta dieta.

    • 4

      Ioana said,

      Am citit si eu destul de mult despre vegetarianism si stiu ca sunt unii care au ales de copii sa mearga pe aceasta cale. Daca si D ar alege asa peste cativa ani – bineinteles ca l-as incuraja si as incerca sa il ajut sa gaseasca alimentele care sa compenseze lipsa carnii. Sper ca as fi un parinte mai deschis. Nu stiu daca ai mei ar fi incurajat asa ceva sau daca nu ar fi incercat sa submineze decizia in mod constient sau nu. Oricum, acum avem mult mai multe posibilitati de informare si putem sa luam decizii in cunostinta de cauza.

  3. 5

    D. D. said,

    Sunt perfect de acord cu tine. Exista insa 2 abordari: ovo-lacto-vegetarian si vegetarian. Nu stiu pe care din cele 2 mergi tu. Nu sunt vegetariana si nici nu intentionez in acest moment sa devin, insa carnea nu face parte din dieta noastra de zi cu zi. Eu am ajuns la concluzia ca parintii si bunicii nostri care mancau carne 1 data pe saptamana plus toate posturile tinute, au speranta de viata cea mai mare. (din studiile mele printre rubedenii). Femeile chiar ajungeau cu succes la peste 90 de ani.
    Iii dau carne copilului meu de 2 ori pe saptamana (noi mergem f. mult pe carnea de curcan de curte) si de aproximativ 2 ori pe saptamana peste. O zi pe saptamana nu mananca deloc carne. Eu zic ca, din punctul meu de vedere, e solutia optima. Avem un copil vesel, nici prea slab nici prea gras si sanatos.

    Nu stiu care abordare e mai buna, dar ce e clar, e ca excesul dauneaza!

    • 6

      Ioana said,

      Cred ca trebuia sa precizez mai clar – ma refeream la a fi ovo-lacto-vegetarian. Este cea mai cunoscuta forma de vegetarianism in Europa si SUA.
      Este adevarat ceea ce spui tu – ca parintii si bunicii nostri nu mancau foarte multa carne si asta contribuia la starea lor de sanatate si la longevitatea lor. Insa atunci nu existau nici atatia aditivi, nici atat de multa poluare si munceau destul de mult fizic in aer liber. Probabil ca toti sunt factori importanti.
      E grozav faptul ca mancati carne de la pasari crescute in curte – si noi incercam pe cat posibil sa facem rost mai ales pt D, dar nu avem mereu surse 🙂

      • 7

        Diana said,

        E adevarat si cu aditivii, insa trebuie sa recunoastem ca nici noi nu mai mancam ca inainte. Ma uit cu groaza la parinti care isi hranesc cu nonsalanta copiii cu „crenvustei”, branza topita, „salamior”, asa zise prajiturici in care nici productorii nu mai stiu ce pun si lista poate continua. Consider ca putem sa ne uitam mai cu atentie la ce punem in farfurie, chiar daca nu putem face mereu rost de hrana bio, macar cea pe care le-o oferim sa fie buna.
        Lasand la o parte polemicile, nici eu nu pro pentru o dieta complet lipsita de carne in dieta micutului, insa consider ca nu trebuie sa fie prezenta la toate mesele.
        Pe scurt trebuie sa gasim echilibrul si asta se aplica in orice.

  4. 8

    retete_ina said,

    interesant,
    LA MULTI ANI
    de 8 martie,petrecere frumoasa


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un comentariu