De ce nu este bine sa gatesti cu ulei de masline extravirgin si ce tip de ulei e potrivit pentru pregatirea mancarii

Tot vad pe la show-urile TV de gastronomie ca multi bucatari gatesc cu ulei de masline.

Imagine

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Nu stiu ce fel de uleiuri folosesc ei, dar de ce nu este bine sa gatesti cu ulei de masline extravirgin – este destul de simplu. Fiecare ulei are un anumit punct de fumegare sau de ardere, iar din momentul in care ai depasit temperatura respectiva uleiul incepe sa degaje substante daunatoare (radicali liberi – cancerigeni).

Se intampla ca uleiul de masline extravirgin sa aiba un punct de fumegare destul usor de atins (in jur e 160 grade Celsius).

Pe de alta parte, se pare ca uleiurile rafinate sunt cele mai stabile la temperaturi inalte, urmate de cele semirafinate, in timp ce uleiurile nerafinate au puncte de fumegare mai scazute. Asa ca atentie si la uleiul de la tara! Acesta e mai sanatos pentru ca nu este “stors” de toti nutrientii ca uleiul rafinat gasit in magazine, dar este mai putin stabil la gatit.

Ca sa revenim la uleiul de masline – multi stiti ca cel extravirgin adevarat este la fel de rar precum aurul. Multe se dau a fi, dar de fapt nu sunt – unele nici nu sunt uleiuri de masline, unele nu sunt extravirgine, iar unele nu sunt nici una, nici alta. In supermarket este destul de putin probabil sa gasiti asa ceva. Atentie atunci cand le cumparati, chiar si la cele scumpe!

Pe de alta parte, uleiul rafinat de floarea soarelui sau cel rafinat de porumb au acelasi punct de fumegare, de 232 de grade Celsius, ceea ce le face destul de potrivite pentru gatit. Totusi, folosirea acestor uleiuri poate fi nesanatoasa si din alte puncte de vedere – fiind rafinate, nu au beneficii, precum vitaminele sau antioxidantii. De asemenea, dezechilibreaza balanta dintre acizii grasi – adica au prea mult omega 6 si prea putin omega 3.

O metoda buna si sanatoasa de a gati poate fi aceea in care fierbeti ingredientele sau le pregatiti la abur, iar la sfarsit, dupa ce s-au racit putin, puteti adauga cateva linguri de ulei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: