Ceapa, remediu naturist, dar si otrava

Am primit informatia aceasta pe email de la o clienta. Ne-a placut, ni s-a parut utila si interesanta, mai ales ca ne pregatim sa gatim pentru masa de Paste, asa ca o dam mai departe. (Am taiat din textul initial, care era foarte lung).

“In 1919 cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor vizita fermierii pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri si familiile lor o contractasera si multi chiar murisera.

Doctorul a ajuns la un fermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul a intrebat fermierul ce facea el diferit de ceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa necuratata intr-un vas in fiecare camera a casei. Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a o analiza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei in ceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul pastrand familia sanatoasa.

Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona. Acum multi ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintre clienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spre surprinderea ei nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa)

Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluri in fiecare camera din casa.

1. CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE

Uneori nu folosesc o ceapa intreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu. Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea… si pe viitor voi cumpara cepe mai mici.

Un specialist in chimie alimentara de la Mullins Food Products, divizia de fabricare a maionezei, a povestit autoarei textului, referindu-se la maioneza din comert:

„Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu face nici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar”. El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare la care bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator. El a vorbit despre picnicul esential, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumea da vina pe maioneza cand cuiva ii este rau.
Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara, primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavul ultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi?) Ed spune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care se strica la aer. Cel mai probabil este ceapa iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.

El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, in special ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata de ceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider.

El spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti nebuneste s-ar putea sa fii in regula… dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iti cauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salata de cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decat orice maioneza preparata comercial.

2. CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA. Stomacul lor nu o poate metaboliza.

7 răspunsuri so far »

  1. 1

    sabina said,

    nu as avea incredere in mailurile de genul asta. circula o gramada de informatii alarmante pe net. informatiile din mail au iz de legenda urbana si sunt si unii care le contrazic cu un limbaj ceva mai credibil. cum ar fi Dr. Joe Schwarcz de la McGill University

    Dă clic pentru a accesa onionsbacteria.pdf

    motivul pentru care articolul de mai sus nu circula pe mailuri e ca nu alarmeaza pe nimeni :).

    • 2

      Ioana said,

      Am publicat continutul mailului pentru ca mi s-a parut interesant si plauzibil. Nu am facut cercetari mai amanuntite, recunosc, si intr-adevar nu e bine sa dai crezare tuturor povestilor pe care le primesti pe email.
      Insa textul nu ne spunea in niciun caz sa nu mai mancam ceapa, ci doar sa nu mai tinem bucatile de ceapa taiate in frigider inainte de a le consuma. Putita atentie in plus nu strica niciodata. Multumesc pt feedback 🙂

  2. 3

    luckyrock said,

    eu arunc ceapa care ramane nefolosita. niciodata nu i-am gasit o intrebuintare suficient de repede si mi s-a parut alterata dupa 1 zi. iata ca nu m-am inselat.:) [conform mailului]

    din experienta am observat ca toate alimentele gatite cu ceapa proaspata [cum ar fi salatele] trebuie consumate in maxim 24 de ore, altfel capata un miros ciudat, semn ca nu prea mai este indicat sa le mananci.

    maioneza din comert, tinuta sau nu la frigider, nu consum, nu-mi inspira deloc incredere. maioneza in general este un aliment foarte perisabil si trebuie avut mare grija cat timp se pastreaza si in ce conditii.

    ideea cu ceapa pusa prin camere merita incercata.:)

    • 4

      Ioana said,

      Bravo! Inseamna ca ai avut un instinct foarte bun in ceea ce priveste ceapa! Sau un miros foarte bine dezvoltat 🙂
      Despre maioneza din comert – nici noi nu consumam asa ceva si nici nu recomand nimanui – incerc sa promovez totusi un stil de viata sanatos 🙂 Banuiesc ca are atat de multe E-uri ca nu se strica niciodata 😀
      Cu ceapa pusa macar in bucatarie cred ca am putea incerca…

  3. 5

    luckyrock said,

    da, si eu am vrut sa scriu ca maioneza aia din comert sigur contine o gramada de conservanti daca poti sa o iei la iarba verde si, desi cartofii, ceapa sau alte legume se altereaza vazand cu ochii [si cu nasul], ea inca ramane proaspata „pe baricade”!:))

    Horia de la „Cireasa de pe tort” a spus ca maioneza din comert n-ar trebui sub nici o forma folosita, este unul dintre cele mai nocive alimente.

    • 6

      Ioana said,

      Probabil ca se bate cu margarina care sa ia primul loc la „chestii” pe care nu ar trebui sa le consumam niciodata. Mi-e greu sa le numesc „alimente”…

  4. 7

    vitan eliza said,

    sa mancam sanatos si sa tinem cont intodeauna de realitatea fiecarui amanunt.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns către Ioana Anulează răspunsul