Stevia rebaudiana in loc de zahar. O solutie dulce pentru diabetici, copii si nu numai.

Daca v-ati propus sa evitati, sa minimizati sau sa intarziati cat mai mult introducerea in alimentatia copilului a zaharului si sunteti in cautarea unei solutii naturale de indulcire atunci recomandarea mea este Stevia Rebaudiana. Originara din America de Sud (multe surse mentioneaza Paraguay-ul) Stevia rebaudiana este o planta valoroasa sub-tropicala, din ale carei frunze se extrage un indulcitor natural, steviozidul, pe care il puteti folosi in diferite ocazii si feluri in alimentatie. Steviozidul se obtine prin prelucrarea industriala a frunzelor uscate de stevia rebaudiana si are o putere de indulcire de 100-200 de ori mai mare decat zaharul. Are si avantajul ca este un produs stabil termic (nu isi schimba proprietatile la temperaturi inalte).

Nu am sa insist foarte mult sa vorbesc despre istoria folosirii plantei sau despre planta in sine, dar voi puncta beneficiile ei si in ce fel am folosit-o pana acum.

De ce este valoroasa Stevia Rebaudiana 

In primul rand trebuie spus ca este steviozidul extras din aceasta planta este noncaloric si chiar hipoglicemiant. Asta inseamna ca avem de-a face cu un indulcitor natural potrivit si atunci cand tinem cure de slabire si daca vrem sa prevenim sau sa tinem sub control diabetul. 

Hipertensivii pot beneficia si ei de acest indulcitor, datorita actiunii sale hipotensoare. Pe de alta parte, in cazul in care aveti tensiune normala nu trebuie sa va ingrijorati ca v-ar putea reduce tensiunea. 

Tot la beneficii punctam si actiunea antibacteriana, antivirala, antimicotica a acestei plante, fiind indicata in viroze, gripe sau candidoze. De asemenea, steviozidul din Stevia rebaudiana nu produce fermentatii cum face zaharul, fiind recomandat in colitele de fermentatie si in cazul colonului iritabil.

Ce am incercat pana acum

Pana acum eu am folosit extract din Stevia Rebaudiana sub forma de picaturi  (un produs disponibil in plafaruri), dar exista si extract sub forma de pulbere. Am indulcit compot de visine, de corcoduse, de prune si de caise si am pus picaturi de stevia si in aluatul de biscuiti  (biscuiti de casa pentru Luca). Am pus picaturi de stevia nu doar in compotul pregatit pentru servire imediata, ci si in conserve de compot (sterilizate in borcarne). Am de gand sa pus si la conservele de castraveti si ardei. Am baut si cafea cu stevia  si am incercat si orez cu lapte. Inca nu am incercat prajituri, dar am de gand. Oricum, pentru prajituri as incerca sa folosesc extract pulbere.

Am fost incantata sa descopar ca pot pastra mai multe zile compotul, pentru ca nefolosind zahar acesta nu mai fermenta.

21 răspunsuri so far »

  1. 1

    Roxana said,

    Chiar nu sunt cunoscute efecte secundare ale utilizarii la copii?
    Cineva imi enumera de pilda:

    – hipoglicemiant prin stimularea secretiei de insulina, actionand direct pe insulele Langerhans din pancreas dar si o actiune de scadere a zaharului din sange, explicata stiintific print-o mai buna respiratie celulara la nivelul mitocondriilor si prin inhibitia glucogenezei;
    – pentru scaderea in greutate- prin puterea noncalorica si prin scaderea poftei de mancare actionand atat asupra centrului foamei si satietati din hipotalamus cat si asupra terminatiilor nervoase din stomac si reglarea proceselor gastro-intestinale.

    • 2

      Lavinie said,

      Efectele secundare despre care scrii sunt de fapt propretati ale steviei asa cum sunt descrise si in prospecte si in diverse materiale despre stevia. Nu am gasit nicaieri referinte negative, desi am cautat. Putem presupune ca folosita in exces il alimentatia copiilor ar putea putea deveni o problema efectul hipoglicemiant si reducerea poftei de mancare. Ma gandesc totusi ca este mai periculos efectul hiperglicemiant al zaharului, mierii etc.
      Cred ca este important sa gasim preparate pentru copii pentru care sa nu avem nevoie de zahar si sa ne putem lipsi si de stevia. De exemplu, un dulce pentru copii poate fi o budinca cu branza, ou, mar ras si stafide si/sau curmale si/sau caise uscate. Compotul, daca este facut din fructe destul de dulci, nu are nevoie de indulcire suplimentara. Oricum banana poate fi un bun indulcitor in compot. Daca experimentezi vei descoperi ca in multe situatii poti folosi fructele uscate/deshidratate pentru indulcirea preparatelor. Stafidele, curmalele si caisele pot fi solutii foarte bune.

      • 3

        nina said,

        Stimata doamna Lavinia,am citit comentariul si as dori sa-mi spuneti de ce mamicile se feresc de zahar sau de mierea de albine?Oare folosite in cantitati moderate sint daunatoare organismului?Cu ce e mai buna stevia ,care are 0 calorii,la o persoana normal ponderala si care nu sufera de nici o boala,sau mai cu seama la un copil in procesul de crestere,care de asemeni e sanatos?

      • 4

        Ioana said,

        Zaharul este nociv, chiar si in cantitati mici. Daca puteti scapa definitiv de el ar fi foarte bine. Are efecte nocive asupra pancreasului, ficatului, sistemului imunitar. Mai mult decat atat, da dependenta. In ceea ce priveste mierea ea are efecte benefice, dar nu trebuie consumata decat in cantitati mici si nu trebuie folosita pentru dulciuri sau cu lichide fierbinti pentru ca devine toxica. Aici se explica destul de bine care sunt efectele nocive ale zaharului: http://www.formula-as.ro/2007/777/sanatate-35/cum-se-manca-acum-100-de-ani-si-de-ce-erau-oamenii-mai-sanatosi-8131

      • 5

        Tairon said,

        Zaharul invertit nu este nociv

  2. 6

    motlej tatiana said,

    eu am cumparat de un an de zile sa pot inlocui zaharul dar nu am reusit sa inteleg cam cat trebuie sa folosesc atunci cand fac cocaturi e f greu de masurat sa transformi nu sunt multe date despre acest lucru sau poate n am cautat suficient cat despre ceaiuri umectez o scobitoare si pun in cana cu ceai are un gust usor ciudat parca ii schimba usor gustul lichidului ma descurc mai bine cu siropul de agave insa astept sfaturi si alte informatii despre stevia

    • 7

      Lavinie said,

      Nu spui daca ai cumparat lichida sau solida. Trebuie sa folosti dupa gust. E complicat ca la inceput ea are un gust dulce usor amar in compozitie, dar dupa coacere nu ramai cu senzatia de amar. Trebuie sa incerci de mai multe ori pana ajungi la gustul acceptabil. Intradevar este dificil la inceput, pana te obisnuiesti cu izul amarui. Siropul de agave are indice glicemic ridicat. E intradevar preferabil zaharului dar tot trebuie sa ai griga din punct de vedere glicemic si caloric. Evident, prudenta mai ales in cazul copiilor si diabeticilor.

  3. 8

    Lavinie: cum adica siropul de agave are indice caloric ridicat? Bineinteles, in comparatie cu stevia, poti spune ca are indice mare, dar in comparatie cu ceilalti indulcitori are indice glicemic mic. Problemele cu siropul de agave sunt altele: daca se folosesc frunzele sau tulpina agavei, plus procedeul de obtinere despre care am citit ca nu (mai) este natural, iar apoi pericolele ascunse ce deriva din cauza procedeelor chimice de obtinere (continut mare in fructoza, de exemplu). Asa ca eu, in momentul asta, nu stiu cum sa-mi dau seama daca un sirop de agave este facut dupa metoda traditionala sau nu si cat de periculos este pentru sanatate.

    • 9

      Lavinie said,

      Tu ai dreptate cu ce spui. Dar in ultima vreme s-au starnit controverse legate de siropul de agave si se recomanda utilizarea cu prudenta de catre diabetici. De exemplu, The Glycemic Research Institute din Washington spune ca in urma unor studii s-ar fi observat oscilatii severe ale glicemiei, datorate consumului de sirop de agave. Nu este clar, dar este totusi probabil, ca nu siropul de agave in sine este cel care da astfel de oscilatii, ci siropul de porumb care se gaseste in multe produse de pe piata (sub numele de sirop de agave), fara a fi si mentionat pe etichete.

    • 10

      v said,

      siropul de agave obţinut ‘tradiţional’ este foarte scump şi foarte rar, în nici un caz nu-l vei găsi în magazinele noastre.
      în altă ordine de idei, siropul de agave este tot un amestec – în varii proporţii – de glucoză şi fructoză (pînă la 80% glucoză), ceea ce, evident, îl face să aibă un indice glicemic mult mai ridicat decît ce zice ‘teoria’…

  4. 11

    […] Despre efectele date de stevia rebaudiana cititi mai multe AICI! […]

  5. 12

    […] au fost si ele tinute in prealabil la hidratat (fara sa le dau prin blender) si cateva picaturi de stevia rebaudiana (dupa […]

  6. 13

    anca said,

    Buna, poti sa imi spui te rog cum se cheama produsul cumparat de tine din plafar? DULCOSTEVINA cumva? Ai incercat intre timp si varianta pudra (STEVIOZIDA)? Vreau si eu sa trec la stevie, dar mi-e cam teama de gustul amar. Poti sa imi dai cateva tips&tricks descoperite de tine…de ex. cum sa folosesti in prajituri, creme pt prajituri etc?
    Multumesc anticipat,
    Geo

  7. 15

    Am folosit stevia verde, din ghiveci si este extraorfinara. ca diabeitc ma fersc de zahar cat pot. Stevia e cea mai buna in cazul asta.

    Mierea e si ea buna, pentru ca, chimic vorbind, are srtuctura sangelui, deci este recunoscuta usor de organism. correct este sa o consumam naturala, ne fiarta sau oparita, in lapte caldut, nu fierbinte sau in alte bauturi.

    La fel si stevia, dar cu exceptia ca aceasta poate fii fiarta, coapta sau consumata natural.

    Ca o paralela pentru cei care asunt diabetici si se uita pentru imbunatatirea vietii diabetice, pot recomanda din experienta proprie, insulina vegetala: bitter gourd sau cunoscut si sub numele de castravete urat, castravete amar, gourd, pepene amar.

    aici este o legature in wiki despre Bitter Mellon (english) http://en.wikipedia.org/wiki/Bitter_melon

    Este cel mai amar fruct care exista in lume (aparent), cu calitati exceptionale.

    De remarcat ca poate fi gasit in Turcia. de asemenea, pentru a il spala folositi apa sarata si o periuta, nu frecati cu sare ci doar cu apa in care ati diluat sarea.

    Eu am avut un shock de amareala cand l-am gustat prima data, comparativ cu cel al hreanului cand il mirosi in borcan dupa ce l-ai ras dar te obisnuiesti repede (primii10 ani sunt grei, asta ca o gluma)

    • 16

      v said,

      „Mierea e si ea buna, pentru ca, chimic vorbind, are srtuctura sangelui”
      Domnule, e păcat să regurgitaţi prostioare de-astea care n-au nici o legătură cu logica şi cu realitatea. Circulă tot soiul de aiureli pseudoştiinţifice prin presă, în revistuţe gen Formula As şi altele ca ele, nu le mai daţi credit, că vă dăunează, mai bine informaţi-vă din publicaţiile scrise de specialişti, nu de tot soiul de urechişti care dau cu copy-paste toate prostiile.

  8. 17

    maria said,

    Intr-adevar efectele benefice ale mierii sunt foarte multe si cunoscute dar nu poate fi folosita la temperaturi inalte si nu se poate consuma de catre persoane cu probleme de glicemie. Din acest motiv si pentru ca este total natural puteti incerca XyloSweet(care este xylitol 100 %) – un indulcitor obtinut prin fermentare care este si antibacterian, are indice glicemic mic (deci poate fi folosit si de catre persoanele cu probleme ) , are mai putin cu 40 % calorii decat zaharul (deci este recomandat in curele de slabire sau pentru cei care vor sa se mentina la o anumita greutate), nu-si schimba proprietatile la temperaturi inalte si nu altereaza aroma alimentelor.

  9. 18

    ioana said,

    vreau sa slabesc…..e bun la slabit?

  10. 21

    alex said,

    La indulcirea diverselor alimente si bauturi se poate utiliza Panela deoarece acesta est un indulcitor natural nerafinat si integral (obtinut din suc de trestie de zahar deshidratat, contine vitamine si minerale), nu isi pierde calitatile si nu se modifica prin fierbere, furnizeaza energie organismului, intareste sistemul imunitar, in cazul persoanelor sanatoase si cu un stil de viata echilibrat se poate consuma pana la 80 g./zi


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un comentariu